400 g av Eklunds kassler
5-6 rödbetor
2 gula lökar
1 morot
1 klyfta vitkål (ca 200 g)
1ý-2 mask margarin eller smör
1 l buljong (tärning)
ý krm vitpeppar
1 lagerblad
salt
1 msk vinäger
persilja
Skala rödbetor, lök och morot. Skär alla grönsakerna, utom en av
rödbetorna, i fina strimlor. Smält fettet i en gryta och fräs de
strimlade grönsakerna ett par minuter. Tillsätt buljong, peppar,
lagerblad och ev. salt. Koka alltsammans under lock på svag värme, ca 30
minuter. Råriv den sista rödbetan direkt ner i soppan, när ca 5 minuter
återstår av koktiden. Därigenom blir soppan vackert mörkröd.
Smaksätt till sist med vinäger. Klipp persilja över.
Servera soppan med kall
gräddfil och grovt bröd. Den strimlade kasslern läggs i soppan eller
serveras separat i skål.
Strimla kasslern.
|