Surkål med fläsklägg och choritzo, 12 personer

3-4 kg rimmad fläsklägg från Eklunds
vatten
2 lagerblad
2 tsk vitpepparkorn
4 gula lökar
2 msk smör eller margarin
3 burkar surkål (‡ 520 g)
2 dl vitt vin
4-5 dl kokspad från fläskläggen
2-3 msk färsk timjan
12 choritzo från Eklunds
GARNERING: hackad persilja

Skölj fläskläggen och lägg i en gryta. Häll över vatten så det precis täcker. Låt koka upp. Ta bort ev skum och tillsätt kryddorna. Låt sjuda under lock ca 1 1/2 tim tills köttet är mört. Låt kallna i kokspadet. Ta upp köttet och ta bort svål och ben. Skär köttet i bitar.

Skala och skiva löken. Fräs den i matfettet i en gryta. Låt surkålen rinna av och blanda sedan i grytan. Tillsätt vin och kokspad från fläskläggen. Låt puttra ca 15 min under lock. Tillsätt timjan.

Stek korvenn i stekpanna utan extra fett eller i långpanna i ugnen, 225ŸC. Servera surkålen överströdd med persilja till fläsklägg, olika sorters senap och grovt bröd.