Kokt fläsk eller fläsklägg

Tag fläsklägg från Eklunds. r köttet mycket salt bör det ligga i rikligt med vatten ca 10 timmar före kokningen. Lägg det vattlagda eller lättrimmade köttet i en gryta och häll på kallt vatten, så att det täcker. r köttet färskt, mät varmt eller kallt vatten och häll på, så att det täcker köttet. Tillsätt salt. Koka upp och skumma väl. Skala och skär löken i skivor eller klygftor. Tillsätt kryddor och lök. Koka köttet under lock på svag värme tills det är mört. Ungefärlig koktid för det benfria köttet är ca 1-1 1/4 timma., för lägg 1 1/2 -2 timmar. Benen i fläskläggen ska nätt och jämnt kunna lossas. Skär köttet i bitar eller skivor. Rotsaker och potattis kan kokas hela eller i bitar tillsammans med köttet ca 30 minuter eller till rotmos ca 45 minuter.

Kokt färsk framlägg serveras med curry- eller dillsås, som görs på spadet