Rysk rödbetssoppa med kassler, 4 personer

 

400 g av Eklunds kassler
5-6 rödbetor
2 gula lökar
1 morot
1 klyfta vitkål (ca 200 g)
1-2 mask margarin eller smör
1 l buljong (tärning)
krm vitpeppar
1 lagerblad
salt
1 msk vinäger
persilja


Skala rödbetor, lök och morot. Skär alla grönsakerna, utom en av rödbetorna, i fina strimlor. Smält fettet i en gryta och fräs de strimlade grönsakerna ett par minuter. Tillsätt buljong, peppar, lagerblad och ev. salt. Koka alltsammans under lock på svag värme, ca 30 minuter. Råriv den sista rödbetan direkt ner i soppan, när ca 5 minuter återstår av koktiden. Därigenom blir soppan vackert mörkröd. Smaksätt till sist med vinäger. Klipp persilja över.

Servera soppan med kall gräddfil och grovt bröd. Den strimlade kasslern läggs i soppan eller serveras separat i skål.

 Strimla kasslern.