Kokt kassler med rotgrönsaker och persiljesås, 4 personer

300g av Eklunds kassler
1 lagerblad
1 kvist timjan
2 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
3 morötter
1 stor gulbeta eller rödbeta
1 stor palsternacka
ca100 g rotselleri
5 potatisar olivolja till stekning
2 dl hönsbuljong
1 msk vitvinsvinäger
salt och peppar

Sås:
1 knippa finhackad persilja
1 dl buljong från kasslern
1 dl buljong från grönsakerna
 l dl grädde
ev l msk maizenamjöl utrört i vatten
salt och peppar


Lägg kasslem i en gryta, .fylld med vatten så det täcker. Lägg i lagerbladet. timjanskvisten,  kryddpeppar och vitpepparkorn. Koka i ca 40 minuter. Kontrollera innertemperaturen med en termometer. Det ska vara ca 65 grader.

Sätt ugnen p& 200 grader.

Skala och dela rotgrönsakerna i mindre bilar. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek grönsakerna tills de får fin färg. Häll på hönsbuljongen och vitvinsvinägern och efterstek i ugnen i ca 15 minuter.

Koka ingredienserna, utom maizenamjölet till såsen till simmig konsistens, ca 15 minuter. Mixa såsen slät och koka upp på nytt. Smaksätt med salt och vitpeppar. Om såsen ska vara lite tjockare, så red den med maizenamjöl utrört i lite vatten och koka upp. Skiva köttet och servera med grönsaker och sås.

 

Skiva försiktigt upp kasslern och servera med såsen, morötterna och en enkel sallad.