Inbakad örtkassler med vitlöksmorötter och sallad, 4 personer

500 g av Eklunds kassler
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
5 vitpepparkorn
vatten till kokning
smör till stekning och plåt
1 knippa basilika
2 msk färsk mejram
3-4 msk persilja
1 dl purjolök
1 burk fetaost
1 st färsk rektangulär smördeg
2 äggulor, lätt vispade

Sås:
2 dl matlagningsyoghurt
1 msk fransk senap
tsk vitvinsvinäger
salt och peppar

Vitlöksmorötter:
4 morötter
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
salt och peppar


Servering:
blandad sallad

Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp kasslern ur grytan och ta bort nätet. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn kasslern runt om tills den får fin färg. Finhacka kryddörterna och purjolöken och rulla kasslern i örtblandningen.

Mosa fetaosten och bred den över kasslern.

Skär en rektangel av smördegen, så stor att man kan vika upp sidorna en bit upp på kasslern. Spara en bit smördeg stor nog att täcka kasslern som ett lock. Smöra en bakplåt, lägg ut smördegen med kasslern ovanpå. Vik upp degen om kasslern till ett paket och pensla sidorna med äggula.

Lägg locket över och tryck till. Pensla locket med äggula. Gör eventuellt ett mönster med överbliven deg.

Baka i ugnen i ca 20 minuter eller tills smördegen får fin färg. Blanda ingredienserna till såsen och smaksätt med salt och malen vitpeppar. Skala och skiva morötterna. Stek dem mjuka i olivoljan. Låt vitlöken puttra med de sista minuterna. Smaksätt med salt och malen vitpeppar.

Skiva försiktigt upp kasslern och servera med såsen, morötterna och en enkel sallad.