Kålrätter till Eklunds produkter, 4 personer

Innehåll
Brysselkål
Sommarkål
Kumminkål
Rödkål
Långkål
Brunkål
Surkål

 

Brysselkål
Brysselkål passar utmärkt till Eklunds skinka, kött- och fläskkorv

Ingredienser

3 gula lökar
1 msk margarin elelr smör
ca 500 g färsk eller 400g djupfryst brysselkål
1ý dl vatten
1 tsk salt
vitpepar
! tsk stött mejram eller 1 tsk kummin

Skala och skiva löken. Fräs den i fettet i en gryta. Rensa den färska brysselkålen eller använd djupfryst. Lägg ner kålen i grytan. Tillsätt vatten, salt och kryddor. Koka under lock på svag värme tills brysselkålen är nätt och jämnt mjuk, djupfryst ca 5 min., färsk ca l0 min.

Tillbaka till Innehållsförteckningen


Sommarkål med lök och tomat
Sommarkål passar till Eklunds skinka, kassler och korvskivor

Ingredienser
500 g vitkål (sommarkål); ý litet vitkålshuvud)
4-6 tomater eller 1 burk (ca 400 g) tomater
2 gula lökar
1 msk margarin eller smör
1 tsk salt
vitpeppar
persilja


Skär vitkålen i strimlor. Doppa tomaterna i kokande vatten och drag av skalet. Skär dem i skivor.Eller häll av spadet på de konserverade tomaterna och skär dem i bitar. Skala och skiva löken. Varva kål, tomater, lök, salt och peppar i en gryta och lägg i lite fett. Koka under lock på svag värme tills kålen är nätt och jämnt mjuk, ca 10 min. Klipp över persilja före serveringen. Strimlad skinka eller kassler eller korvskivor kan värmas ovanpå kålen i grytan.

Tillbaka till Innehållsförteckningen


Kumminkål

Kumminkål passar bra till stekt fläsk, isterband och falukorv från Eklunds

Ingredienser
750 g vitkål (ý liet vitkålshuvud)
2 gula lökar
2 dl vatten
1 tsk salt
1 msk margarin eller smör
1 msk kummin
persilja

Strimla vitkålen fint, gärna med osthyvel. Skala och skär löken i skivor. Koka upp vatten, salt, fett och kummin i en kastrull. Lägg  i kålen och löken. Koka på svag värme under lock tills kålen är mjuk ca l0 min. Klipp över persilja före serveringen. Värm eventuellt skivor av falukorv eller kokt fläskkorv ovanpå kålen.
Tillbaka till Innehållsförteckningen


Rödkål

Rödkål passar till Eklunds skinka

Ingredienser
3/4-1 kg rödkål
1 gul lök
2 mask margarin eller smör
2-3 äpplen
5 kryddnejlikor
5 kryddpepparkorn
1 dl russin
1ý tsk salt
2 tsk socker
1ý msk vinäger eller pressad citron
(vinbärssaft eller rödvin)


Skär rödkålen i strimlor eller strimla med osthyvel. Skala och skär löken i bitar. Skär äpplena i klyftor. Skal och kärnor skall vara kvar. Fräs fettet i en gryta och lägg ner kål, lök och äpplen, nejlikor, kryddpeppar och ev också russin. Koka under lock på svag värme ca 30 min. Rör då och då i kålen. Smaksätt med salt, socker och vinäger eller pressad citron. Smaksätt ev. också med lite vinbärssaft eller rödvin. 

Tillbaka till Innehållsförteckningen



Långkål

Långkål passar till Eklunds skinka och korv.

Ingredienser
2 medelstora grönkålsstånd eller 2 pkt djupfryst grönkål
fläskspad eller skinkspad
2 msk margarin, smör eller skinkfett
ca 1 dl grädde
salt
vitpeppara
(socker)


Skölj den färska grönkålen och repa bladen från de grova stjälkarna. Koka kålen mjuk i fläsk- eller skinkspad 30-45 min. Tag upp kålen, låt den rinna av och hacka den. Förvara den kallt på detta sätt om större mängd kokas på en gång. Eller koka djupfryst grönkål (som redan är hackadl i fläsk- eller skinkspad ca 20 min. Häll av spadet.Fräs den hackade grönkålen en god stund i fettet i en stekpanna. Späd med grädde och smaksätt med salt, peppar och ev. lite socker. Langkål är ett halländskt julrecept.


Tillbaka till Innehållsförteckningen



Brunkål

Brunkål passar till skinka och korv

Ingredienser
2 kg vitkål (1 vitkålshuvud)
4-5 msk flott, margarin eller smör
2-3 msk sirap
ý-æ fläskspad

(salt)


Sätt på ugnen. Skär vitkålen i strimlor eller bitar. Bryn lite kål i taget i fettet i en stekpanna. Lägg den brynta kålen i en långpanna. Ringla över sirapen och fukta kålen med spad från sylta eller skinka. Sätt in den i mitten av ugnen att eftersteka 45-60 min. Rör i kålen då och då. Smaksätt ev. med salt. Brunkål är ett skånskt julrecept. 

Förenklat sätt: Kålen kan förvällas 10 min. i saltat uatten i stöllet för att brynas. Stek kålen i ugnen som ovan. Tillsätt då lite äkta soja som ger färg.

Tillbaka till Innehållsförteckningen


Surkål
Surkål passar til Eklunds fläsklägg, korv och kassler

Ingredienser
500 g surkål eller 1 burk (400 g) surkål
3 dl buljong (tärning) eller fläskspad
(kummin, 1-2 potatisar, salt)


Skölj gärna surkålen, smaken blir då mildare. Låt kålen rinna av och lägg den i en gryta. Häll på buljongen och tillsäU ev. kummin. Koka under lock på svag värme, tills kålen känns mjuk, 30-45 min. Låt ev skalad skivad potatis koka med de sista 20 minuterna. Surkålen blir då lite avredd. Smaka ev. av med salt.

Tillbaka till Innehållsförteckningen