Pressylta

ca 1 1/2 kg färsk eller rimmad fläsklägg från Eklunds
ca 1 kg kalvbog eller -rygg, eller viltkött av olika slag

Till kokningen:
2 tsk salt per liter vatten
1 gul lök
1/2 tsk kryddpepparkorn
1/2 tsk vitpepparkorn
1 lagerblad
3 persiljestjälkar

 Till hopläggningen:
1 stekpåse
2 tsk salt
1 tsk krossad vitpeppar
1 tsk krossad kryddpeppar
2 tsk gelatinpulver
2 1/2 dl kokspad

Syltan blir saftig och god när buljongen stannar kvar inuti syltan, när den "pressas". Har du riklig tillgång till vilt kan du använda kött från älg eller rådjur i stället för kalvkött. Väljer du rimmad fläsklägg så minska lite på saltet då syltan läggs ihop.

Lägg fläsklägg och kalvkött i en rymlig gryta. Mät upp och häll på vatten så att det täcker köttet. Salta, koka upp och skumma. Lägg i skalad och klyftad lök, pepparkorn, lagerblad och persiljestjälkar. Koka under lock på svag värme tills köttet kan lossas från benen, cirka 1 1/2 timme.

Ta upp köttet. Skär loss svålen från läggen. Skär bort eventuellt fett från svålen, men spara det. Mal eller mixa svålen. Skär fläsk- och kalvkött i jämntjocka skivor. Lägg det var för sig.

Sila kokspadet.

Knyt noga ihop bottnen på en stekpåse så att den blir alldeles tät. Placera den i en skål som stöder påsen. Varva fläsk- och kalvkött i påsen. Vill du ha med lite av fettet kan du "smyga" in det mellan lagren samtidigt som du saltar och pepprar. Strö även mald svål emellan som bindemedel.

Blanda gelatinpulvret i 2 1/2 dl av kokspadet och häll det över köttlagren i påsen. Bind ihop påsen väl så att den blir tät.

Lägg försiktigt ner påsknytet i kokande vatten och låt det sakta sjuda 15 minuter. Lyft upp syltan ur vattnet med hjälp av en stor träsked eller slev och lägg den i en djup tallrik och lägg en annan tallrik över. Ställ en lätt tyngd ovanpå och låt syltan kallna.

Ta bort stekpåsen och skär syltan i fina skivor att ätas direkt, eller i bitar som kan vara lämpliga att frysa in. Syltan går lätt att skära i skivor efter det att den tinat.