Choucroute, 4 personer

ca 1 kg av Eklunds fläsklägg
Eklunds choritzokorv
(ca 200 g av Eklunds rimmade sidfläsk)
vitlökskorv
1 vitkålshuvud, ca 1 kg
1/2 dl salt
2 dl vitvinsvinäger
2 dl vitt vin
skalade klyftor av 1 hel vitlök (eller 5-6 st)
2-3 lagerblad
1 tsk vitpepparkorn

2 liter vatten
3 tsk salt
5 vitpepparkorn
4 kryddpepparkorn
1 lagerblad


Hyvla vitkålshuvudet tunt och lägg i en stor skål. Vänd i saltet och blanda med kålen. Lägg på en tallrik med mortel på - som press. Låt kålen stå kallt ett dygn. Ta upp kålen, låt den rinna av och krama ur kvarvarande vätska.

Lägg fläskläggen i en gryta. Häll på vatten, tillsätt salt och koka upp. Tillsätt kryddorna och sjud köttet mört på svag värme under lock, cirka 1 1/2 timme.

Ta grytan från värmen och låt köttet stå med locket på. Skär upp köttet strax före servering.

Lägg den urkramade kålen i gryta eller stor kastrull. Rör i vinäger och vitt vin. Tillsätt vitlöksklyftor, lagerblad, peppar och eventuellt rimmat sidfläsk. Koka på svag värme tills kålen är mjuk, 1/2-1 timme. Lägg i de olika korvarna och koka cirka 10 minuter.

Servera den heta kålen med fläsklägg, korv och stark osötad fransk dijonsenap