Bruna bönor, 6-7 personer
Receptet avser egenkokade bruna bönor. De passar utmärkt till Eklunds fläsk- och korvprodukter

500 g (ca 6 dl) bruna bönor
1-2 l vatten
1-1 tsk salt
1 msk ättikssprit eller vinäger
3-4 msk socker eller sirap
(-1 msk potatismjöl)

Torkade ärter och bönor bör helst blötläggas före kokning. Koktiden blir kortare och konsistensen mjukare. Blötläggningen blir effektivast med salt i vattnet. Bönorna kan då lättare dra åt sig vatten och sväller mer. Blötläggningen ger obetydlig förlust av mineralämnen och vitaminer. 

Mät upp vatten och häll på så mycket att det står över bönorna. Tag 1 msk salt per 1 vatten. Blötlägg minst 4 timmar eller gärna ca 12 timmar (över en natt). Slå sedan bort blötläggningsvattnet. Koka i nytt vatten.

Det är praktiskt att koka en stor sats av t.ex. en hel förpackning. De kokta bönorna kan förvaras i kyl flera dagar eller djupfrysas. Skölj dem väl om de inte blötlagts. Koka dem i saltat vatten under lock tills de är mjuka. (Tag den mindre vatten- och saltmängden till blötlagda bönor). Ungefärliga koktider för blötlagda bönor är 1-1 timme och för ej blötlagda ca 2 timmar. Koktiderna kan variera beroende på kvalitet och lagringstid. Nyskördade bönor är ljusare och kokar snabbare än äldre bönor.

Smaksätt de kokta bönorna med ättika, socker eller sirap och ev. salt. Red ev bönorna med potatismjöl utrört i lite kallt vatten. Låt dem sedan endast få ett uppkok. Ska bönorna sparas behöver de inte redas. Konsistensen blir fastare när bönorna kallnar.