Asiatiska tillbehör, 4 personer

Servera de asiatiska tillbehören till Eklunds skink- och korvprodukter.


Sötsur chilisås
3 röda paprikor
25-50 g chilipeppar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
4 msk socker
5 msk vit- eller rödvinäger
1 dl vatten
1 tsk salt

Kärna ur paprika- och chilifrukt och skär dem i bitar. Skala och dela vitlöken i bitar. Blanda allt med 2 msk vatten i en matberedare och kör till en massa. Skrapa ner allt i en kastrull. Rör ner olja, socker, vinäger, vatten och salt. Koka upp och koka ca 20 minuter utan lock tills hälften av vätskan kokat in. Låt såsen kallna. Häll upp i burk med lock och förvara i kylskåp.

Rätten håller sig  ett par veckor.

Kinesiska nudlar
1 förpackning (250 g) äggnudlar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 2 cm färsk ingefära
3-4 salladslökar eller smal purjolök
2 msk olja
1 burk böngroddar (eller färska groddar)
ca 2 msk kinesisk olja
salt, peppar

Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten. Skala och hacka gul lök, vitlök och ingefära, strimla salladslökar eller purjolök Hetta upp olja i en wok eller stor stekpanna. Fräs 16k vitl6k och ingefära 2-3 min under omr6rning. Blanda i nudlarna, sköljda böngroddar och sallads- eller purjolök och soja. Fräs under omrörning ytterrligare 3-4 min. Smaka av.

Aubergine i stark sötsur sås
2 gula lökar
2-3 cm färsk ingefära
2 röda chilipeppar
1-2 auberginer (ca 400 g)
3 msk olja
1ý tsk spiskummin
1ý tsk koriander
2-3 tsk paprikapulver
2-3 pressade vitlöksklyftor
1 bit hel kanel
3 dl vatten
2 msk pressad lime eller citron
3 msk brun farin
1ý tsk salt

Skala, dela och skiva löken. Skala och finhacka ingefäran. Kärna ur och hacka chlli. Dela och skär auberginen i ett par cm stora bitar. Hetta upp olja i en wok eller gryta med tjock botten. Fräs lök, ingefära och chili nästan mjuk under omrörning, 3-4 min.Tillsätt kummin, koriander, paprika, vit~ lök och kanel och frås vytterligare ett par min. Späd med vattnet och tillsätt citrussaft, socker, salt och aubergine. Koka upp och sjud under lock tills auberginen är mjuk, 10-15 min. Koka sedan gärna utan lock tills lite av vätskan kokat in.