Stuvningar, 4 portioner

Ett flertal stuvningar passar utmärkt till flera av Eklunds produkter

Innehåll
Grundrecept
Blomkål
Vitkål
Potatis
Morot

 

 

 

Grundrecept

2 msk smör
3 msk vetemjöl
3-4 dl mjölk (eller ca 1 dl grönsaksspad och resten mjölk)
salt
eventuellt vit- eller svartpeppar

 

Smält smöret i en kastrull på svag värme. Rör ner mjölet. Späd med litet vätska i taget under omröring. Låt stuvningen koka upp och sedan koka 3-5 minuter. Rör då och då. Ju mer grönsaker eller dylikt som det ska vara i stuvningen, desto tunnare bör den vara. Lägg ner de väl avrunna grönsakerna eller potatisen. Smaksätt med salt och peppar och låt allt bli genomvarmt. Rör om försiktigt.

 

”ter till Innehållsförteckningen

Stuvad potatis
Stuvad poatis passa t.ex. utmärkt till bl.a. Eklunds stekta isterband.

Med kokt potatis
1 msk margarin
2 msk vetemjöl
8-10 kokta potatisar
1 tsk salt
dill, persilja,eller gräslök

Smält fettet och rör ner mjölet. Häll i all mjölk, rör om och koka såsen några minuter. Skär den kokta potatisen i tärningar. Blanda dem fdrsiktigt i såsen och låt potatisen bli genomvarm. Smaksätt med salt och klippt grönt. Till stuvad potatis går det bra att använda överbliven kokt potatis eller konserverad potatis.  

Med råstuvad potatis
3/4 kg potatis (blir ca 10 medelstora potatisar)
3 dl mjölk (grädde)
1-1ý tsk salt
dill, persilja eller gräslök

Skala och skär potatisen i ca 11/2 cm stora tärningar. Koka upp mjölken, ev. blandad med lite grädde.Lägg i potatisen och saltet. Koka potatisen under lock på svag värme tills den är mjuk, 10-15 min. Klipp över rikligt med kryddgrönt.

”ter till Innehållsförteckningen

 

Blomkålsstuvning
Blomkålsstuvning passar bra till Eklunds skinka och korv

Bryt ett blomkålshuvud (600-700 g) i små buketter. Skär blasten i småbitar - tag bara bort det grövsta av stocken. Lägg kål- och blastbitar i kokande lättslatat vatten och låt dem koka nätt och jämt tills de blir mjuka., 6-10 minuter. Låt kålen rinna av väl. Bland ner kål och blast i stuvningen.

”ter till Innehållsförteckningen

 

Vitkålsstuvning
Vitkålssstuvning passar bra till Eklunds korvprodukter

Skär ý av ett litet vitkålshuvud (500-600 g) i småbitar. Tag bort bara själva kålstocken. Lägg ner kålen i kokande lättsaltat vatten (beräkna 1 tsk salt till 5 dl vatten). Låt kålen koka nätt och jämnt mjuk, ca 6-10 minuter. Låt kålen rinna av väl. Blanda ner kålen i stuvningen, gärna tillsammans med 2-3 msk finhackad persilja.

”ter till Innehållsförteckningen

 

Morotsstuvning

Morotsssstuvning passar bra till Eklunds stekta korvprodukter

Skala 6-7 medelstora morötter (ca 500 g) och skär dem i i skivor. Lägg dem i kokande, lättslatat vatten ocj låt dem koka nätt och jämt mjuka, ca 6-10 minuter. Låt dem rinna av väl och blanda ner dem i stuvningen. Tillsätt eventuellt 2-3 msk finhackad persilja.

 

”ter till Innehållsförteckningen