Julskinkan från Eklunds

Julskinka

Traditionell kokning  |  Kokning i mikrovågsugn  

 

Traditionell kokning

3-5 kg lättrimmad skinka

Griljering:
5 msk svensk senap
3 msk fransk senap
1 msk potatismjöl
1 ägg
1 dl ströbröd
Alternativ griljering


Garnering:
hela nejlikor, rosmarin


Sätt ugnen på 175 grader. Skölj skinkan i kallt vatten. Slå in den i alfolie. Stick in en termometer i tjockaste delen. Lägg skinkan med svålsidan upp på en ugnsplåt.

Sätt in skinkan längst ner i ugnen. Baka den tills termometern visar på 72 grader (tar cirka 60-75 minuter per kilo skinka; skillnaden berore på skinkans form) Låt den svalna något innan du tar bort det eventuella nätet.

Sätt ugnen på 200 grader.

Dra av svålen och griljera skinkan, när den fortfarande är varm. Blanda senapssorterna, potatismjölet och ägget. Bred blandningen över skinkan. Sikta över ströbröd och sätt in skinkan i ugnen i 10-15 minuter, tills den fått vacker färg.

Stick eventuellt in nejlikor och/eller strö över stött rosmarin

/tillbaka/

 


Mikrovågskokning

1,6-2 kg rimmad, benfri skinka
1,5 l vatten
kryddpepparkorn, lagerblad

Griljering:
1 äggvita
1 msk söt senap
2 msk fransk senap
1 tsk socker
3 msk ströbröd
Alternativ griljering

Låt nätet sitta kvar och spola skinkan en stund i rinnande, kallt vatten eller vattenlägg den någon timme i kallt vatten.

Mikra vattnet till kokpunkten i en 3-liters mikrosäker form i läget 850 W i cirka 15 minuter.

Stick in en mikroanpassad köttermometer  i den tjockaste delen av skinkan. Lägg skinkan med svålen uppåt i det kokande vattnet. Mikra den på hög effekt (850 W) i 30 minuter. Fortsätt sedan att mikra den på lägre effekt (500 W) i 30 minuter. Termometern ska visa 65 grader. Lägg till tid om det behövs. Låt skinkan värmeutjämna under lock i spadet cirka 20 minuter.

Ta upp skinkan och kyl spadet till dopp i grytan.

Ta bort nätet och svålen och griljera skinkan. Blanda ingredienserna utom ströbrödet och bred ut röran över skinkans ovansida. Strö över ströbrödet. Grilla några minuter i mikron om den har grill, eller sätt skinkan i vanliga ugnen på 200 grader cirka 15 minuter tills den fått fin färg

/tillbaka/

 

Citrusgriljering

3/4 dl brun farin
2 tsk citronpeppar
1 citron
ca 50 g smör

Blanda farinet med citronpeppar (stöt den gärna lite extra i morteln så att smakerna kommer fram). Finriv skalet av en tvättad, väl torkad citron.

Smält smöret och pensla det på griljeringsytan. Strö farinblandningen och citronskalet över den smörade skinkan och griljera i 225 graders ugnsvärme till lagom färg, 10-20 minuter. Passa hela tiden

Till toppen