Potatissallader, 4 personer


 Välj potatis

Potatissallad passar till flera av Eklunds produkter: kassler, skinka, korv mm

Klassisk potatissallad
8-10 kalla potatisar
1 liten purjolök
3 dl gräddfil
2 msk osötad senap
1 tsk basilika
1 krm grovmalen svartpeppar
tsk salt
2-3 msk kapris

Skala och skär potatisen i skivor eller tämingar. Finstrimla purjolöken. Varva pootatis och purjolök i en skål. Blanda gräddfil och senap. Srnaksätt med salt och kryddor. Häll gräddfilssåsen över potatisen och blanda .försiktigt.Strö över kapris. 

rtrik sallad
500 g skivad kokt potatis
2 dl god olja
4 msk vinäger
2 msk ljus, fransk senap
100 g finstrimlad purjolök
1 dl blandade färska örter, t.ex. persilja, gräslök, dill, körvel, dragon

Bland samman alla ingtredienserna till dressingen och häll den över potatisen. Smaka av med salt och peppar.

Baconbaserad sallad
500 g skivad kokt färskpotatis
2 dl hönsbuljong
1 dl olivolja
1 dl hackad rödlök
100 g finstrimlad bacon
dl hackad gräslök
2 msk grov, fransk senap
salt, peppar

Fräs bacon och rödlök. Tillsätt buljong, senap och olja. Häll blandningen över den skivade potatisen och smaka av med salt, peppar och gräslök. Låt stå i 30 minuter.

Majonäsbaserad sallad
500 g skivad kokt potatis
1 dl Crme Fraiche
2 dl majonäs
1 dl hackad gul lök
1 dl hackat äpple
dl hackad saltgurka
1 msk kapris
! dl hackad persilja
salt och peppar

Blanda samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Varm potatissallad
6-7 potatisar
ca 4 cm purjolök
1 msk kapris
1 tsk fransk senap
2 msk olja
2 msk ljus vinäger
salt och peppar


Skala potatisen och skär den i tärningar. Koka dem mjuka men inte mosiga i saltat vatten ca 8 minuter. Stek under tiden korvarna.

Häll bort vattnet och låt de kokta potatistärningarna ånga av. Strimla purjolöken mycket fint. Rör ihop en vinägrettsås med olja, vinäger, senap, salt och peppar.

Blanda potatis, strimlad purjolök och kapris i en skål och häll vinägrettsåsen över. Smaka av och krydda eventuellt mer med senap, salt, peppar eller
vinäger.

Varm potatissallad med rucolablad
1 kg små färskpotatisar
dl ljus vinäger
dl olja
1 msk ljus fransk senap
salt och peppar
1 tsk dragon
1 dl hackad dill
några nävar rucolablad

Lägg den skrubbade potatisen i kokande saltat vatten.Koka 12-15 minuter eller tills den är precis genomkokt. Dela potatisen i halvor eller kvartar medan den fortfarande är varm.Skaka ihop en dressing av vinäger, olja, senap salt och peppar, samt dragon. Häll dressing och dill över potatisen och blanda med lätt hand. Smaka av med salt och peppar eller vinäger.

Rucolabladen blandas i salladen precis när den ska in på bordet för att de ska behålla sin krispighet.Potatissalladen är mycket god till Eklunds korv eller skinka/kassler.

Varm potatissallad med färskpotatis
300-400 g färsk potatis
3/4 dl gräddfil
2 msk majonnäs, gärna lätt
2 msk hackat kryddgrönt, persilja, dill,
gräslök, gärna blandat
svartpeppar
ca 1/2 saltgurka

Skrapa och skölj potatisen. Koka upp saltat vatten och koka potatisen nätt och jämt mjuk. Häll av kokvattnet.
Dela potatisen i halvor eller klyftor. Små potatisar kan vara hela.Blanda gräddfil, majonnäs, kryddgrönt och peppar med den varma potatisen. Strö hackad saltgurka över.
Servera till rökt fisk, stekt, grillad eller kokt korv. Tomater och hårt bröd är gott till.