Välj potatis
 |
Potatissallad passar till flera av Eklunds produkter: kassler, skinka,
korv mm |
Klassisk
potatissallad
8-10 kalla potatisar
1 liten purjolök
3 dl gräddfil
2 msk osötad senap
1 tsk basilika
1 krm grovmalen svartpeppar
ý tsk salt
2-3 msk kapris
Skala
och skär potatisen i skivor eller tämingar. Finstrimla purjolöken.
Varva pootatis och purjolök i en skål. Blanda gräddfil och senap. Srnaksätt
med salt och kryddor. Häll gräddfilssåsen över potatisen och blanda .försiktigt.Strö
över kapris.
÷rtrik
sallad
500 g skivad kokt potatis
2 dl god olja
4 msk vinäger
2 msk ljus, fransk senap
100 g finstrimlad purjolök
1 dl blandade färska örter, t.ex. persilja, gräslök, dill, körvel,
dragon
Bland
samman alla ingtredienserna till dressingen och häll den över potatisen.
Smaka av med salt och peppar.
Baconbaserad
sallad
500 g skivad kokt färskpotatis
2 dl hönsbuljong
1 dl olivolja
1 dl hackad rödlök
100 g finstrimlad bacon
ý dl hackad gräslök
2 msk grov, fransk senap
salt, peppar
Fräs
bacon och rödlök. Tillsätt buljong, senap och olja. Häll blandningen
över den skivade potatisen och smaka av med salt, peppar och gräslök.
Låt stå i 30 minuter.
Majonäsbaserad
sallad
500 g skivad kokt potatis
1 dl CrÈme Fraiche
2 dl majonäs
1 dl hackad gul lök
1 dl hackat äpple
ý dl hackad saltgurka
1 msk kapris
! dl hackad persilja
salt och peppar
Blanda
samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Varm potatissallad
6-7 potatisar
ca 4 cm purjolök
1 msk kapris
1 tsk fransk senap
2 msk olja
2 msk ljus vinäger
salt och peppar
Skala potatisen och skär den i tärningar. Koka dem mjuka men inte mosiga
i saltat vatten ca 8 minuter. Stek under tiden korvarna.
Häll bort vattnet och låt de kokta potatistärningarna ånga av. Strimla
purjolöken mycket fint. Rör ihop en vinägrettsås med olja, vinäger,
senap, salt och peppar.
Blanda potatis, strimlad purjolök och kapris i en skål och häll vinägrettsåsen
över. Smaka av och krydda eventuellt mer med senap, salt, peppar eller
vinäger.
Varm potatissallad
med rucolablad
1 kg små färskpotatisar
ý dl ljus vinäger
ý dl olja
1 msk ljus fransk senap
salt och peppar
1 tsk dragon
1 dl hackad dill
några nävar rucolablad
Lägg
den skrubbade potatisen i kokande saltat vatten.Koka 12-15 minuter eller
tills den är precis genomkokt. Dela potatisen i halvor eller kvartar
medan den fortfarande är varm.Skaka ihop en dressing av vinäger, olja,
senap salt och peppar, samt dragon. Häll dressing och dill över
potatisen och blanda med lätt hand. Smaka av med salt och peppar eller
vinäger.
Rucolabladen
blandas i salladen precis när den ska in på bordet för att de ska behålla
sin krispighet.Potatissalladen är mycket god till Eklunds korv eller
skinka/kassler.
Varm potatissallad
med färskpotatis
300-400
g färsk potatis
3/4 dl gräddfil
2 msk majonnäs, gärna lätt
2 msk hackat kryddgrönt, persilja, dill,
gräslök, gärna blandat
svartpeppar
ca 1/2 saltgurka
Skrapa och skölj potatisen. Koka upp saltat
vatten och koka potatisen nätt och jämt mjuk. Häll av kokvattnet.
Dela potatisen i halvor eller klyftor. Små potatisar kan vara hela.Blanda gräddfil, majonnäs, kryddgrönt och peppar med den varma potatisen. Strö
hackad saltgurka över.
Servera till rökt fisk, stekt, grillad eller kokt korv. Tomater och hårt bröd
är gott till.
|