Potatismos, gratinerat, 4 personer

1 kg potatis. av mjölig sort, t cx Magnum Bonum eller King Edward
ca 1 1/2 dl mjölk
salt
 nymalen vitpeppar
ca ř dl vispgrädde
2 ř dl rivcn ost, gärna grev╚ eller emmenthaler  

Välj potatis

Råskala potatisen, skär den i bitar och låt den koka mjuk i osaltat vatten. Mosa den i pur╚press ellcr med elvisp direkt i kastrullen.Koka upp mjölken och späd till ett fast mos Salta och peppra efter smak Sätt ugnen på 220 grader. Smörj en ugnsfast form med raka kanter.gärna en suffleform och fyll den med potatismoset. Släta till ytan och häll ett ccntimetertjockt lager vispgrädde ovanpå. Täck med rikligt med rivcn ost och gratinera tills ytan är vackert mellanbrun och frasig. Potatismoset kan lagas i god tid, gärna dagcn före och förvaras i kylskåp. Häll över grädden och strö på den rivna osten strax före gratineringen som tar litet längre tid om moset är kallt, ca .30 minuter