Kassler med potatisgratin, 4 personer


300-400 g skivad kassler
kg potatis (ca 10 medelstora)
1-2 gula lökar eller 1 purjolök
2-3 dl riven ost
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
(vitlökspulver)
2 dl mjölk
(2 msk margarin eller smör)

Sätt på ugnen. Skala och skiva potatisen tunt. Skala och strimla löken och riv osten grovt. Varva med  kasslern i mellanvarvet på ett stort smort ugnssäkert fat, först hälften av potatisen, sedan lök, salt, kryddor och det mesta av osten och sist resten av potatisen. Häll på mjölken och lägg ev. på några klickar fett. Strö över ost. Sätt in fatet i mitten av ugnen och grädda tills potatisen är mjuk, ca 45 min. 

(I fransk potatisgratäng används grädde i stället för mjölk. Uteslut då fettet.)

 Tag ut gratängen efter ca 30 min. Lägg skivad kassler i en rad på mitten och strö över ost. Grädda ytterligare ca 15 min.

 Servera med grönsallad