Fisk på spett med sås och dill, 5-6 personer




400 g skinn- eller benfri hälleflundra, marulk, lax eller torsk
3 citroner
4 msk olivolja
1 tsk salt
svartpeppar
2 msk hackad dill
4-8 skivor av Eklunds rökta skinka
250 g räkor med skal
2 paprikor)

Dillsås:
2 charlottenlökar
1 dl torrt vin, t.ex. matlagningsvin
100 g kallt smör i bitar
ca ý tsk salt
svartpeppar
ca 1 msk pressad citron
2 msk finhackad dill

Skär fisken i ca 2 cm stora tärningar. Riv av skalet på en av citronerna Blanda skalet med olja, salt, peppar och dill i en form. Vänd fiskbitarna i marinaden, täck över och ställ svalt ca 20 min.Skär de två återstående citronerna i klyftor. Dela skinkskivorna på längden i två-tre delar. Linda dem runt fiskbitarna. Trä upp dem på spett varvade med citronklyftor, ev också hela räkor och bitar av paprika. Pensla med marinad.

Skala och finhacka löken till såsen. 

Koka ihop lök och vin i en kastrull tills ungefär hälften återstår. Sänk värmen, det ska inte koka, och vispa i smöret, en bit i taget Ta såsen från värmen och smaksätt med salt, peppar, lite pressad citron och dill.4. Grilla fiskspetten 3-4 min på varje sida. 

Servera med såsen, ris och en blandad sallad.

En alternativ sås är en välsmakande gurksås:
ca 10 cm gurka
2 dl naturell yoghurt (eller gräddfil)
2 msk hackad dill, persilja eller mynta
salt och peppar